Не само вие, но и вашето дете страдате от избухването на COVID-19. Може би си мислите, че са щастливи, че не ходят на училище и винаги си стоят вкъщи. Те не са обременени с учене и получават достатъчно време за игра и гледане на телевизия. Това не е твоя грешка; повечето родители мислят същото.

Точно като вас, нещата за вашите деца се промениха поради COVID-19 и периодите на блокиране. Имаше голяма промяна в ежедневието и дейностите им. Те не могат да ходят на училище, да се срещат с приятелите си и да останат нормални както преди. Тези социални проблеми сериозно засягат психичното здраве на вашите деца. Въпреки че не се вижда, детето ви се убива тихо.

Като възрастен можете да преодолеете ситуацията финансово и емоционално с течение на времето, но децата ви няма да могат лесно да се справят със ситуацията, ако не бъдат консултирани навреме. Трябва да поддържате тяхното психично здраве, като работите с професионалисти, предоставящи консултантски услуги за психично здраве .

Съветите как да управлявате ситуацията и да я държите под контрол са:

Говорете за COVID-19 с децата си
Въз основа на възрастта на вашите деца, трябва да говорите и да обсъдите истината за продължаващата трагедия и как те могат да се справят със ситуацията. Трябва да обясните начините да ги предпазите и другите в безопасност. Трябва да се уверите, че информацията се споделя на език, който те лесно разбират.

Ако децата ви пропускат училище и приятелите си, трябва да обясните предаването на вируса и значението на социалното дистанциране. Трябва да прекарвате максимално време с тях, за да не се чувстват сами.

Уверете ги, че са добре
Стволови клетки на децата със страх. Според тях нещата не вървят и са загубили приятелите си завинаги. Освен това изпитват страх, че нещо ще им се случи. Като родители трябва да премахнете този страх от съзнанието им.

Заедно с обяснението на интензивността на трагедията, трябва да им обясните как да се справят със ситуацията. Трябва да уверите децата си, че са в безопасност и винаги ще бъдат в безопасност, като вземете всички необходими предпазни мерки. Вирусът няма да ви атакува.

Ограничете излагането им до 24/7 новинарския цикъл
Знаем, че трябва да сте в крак с новините за коронавируса, но те трябва да бъдат ограничени, особено когато има деца. Родителите смятат, че децата не могат да разберат новините, но те могат да разберат същата новина на своя език и разбиране. Те четат снимките.

Трябва да определите времето си за актуализации на новини и да се уверите, че децата ви не са наоколо. Ако откриете, че децата започват да се отразяват, трябва да пренасочите вниманието им към други физически дейности, за да забравят скоро.

Подгответе управляем ежедневен режим
Поради COVID-19 концепцията за ежедневието е премахната. Без да се натоварват да стигат до офиса и училището навреме, хората се справят с домакинските си задължения без никакво управление на времето. Според тях целият ден им принадлежи.

За да държите нещата под контрол, трябва да подготвите дневен режим за себе си и децата си. Рутината трябва да е такава, че да е лесно за вашите деца да се справят и да се наслаждават на целия си ден.

Обърнете внимание на промяната в поведението на вашите деца
За децата е трудно да изразят психичните си проблеми. Те или се страхуват, или намират за предизвикателство да формулират проблема в думи. Или просто не могат да разберат ситуацията. Те продължават да страдат, но няма да държат проблемите си пред вас.

Имайки предвид тези точки, трябва да обърнете внимание на промяната в поведението на вашите деца. Ако забележите нещо необичайно, говорете със специалист по психично здраве . Ако детето ви не желае да го посещава, трябва да изберете онлайн програма за психологическо консултиране.

Като родители вие носите огромна отговорност на плещите си. Ако не предприемете правилните действия навреме, проблемите с психичното здраве на вашето дете ще доведат до няколко други хронични здравословни проблеми.